Halál az álomban (halál az álomban, szeretteink féltése)

A halál megjelenése az álomban csakúgy mint az üldözés, szerelem, zuhanás, igen gyakori élménye mindannyiunknak. Szinte nem létezik olyan ember, aki soha ne álmodott volna akár saját, akár valaki más halálával. A halál a valóság része, egyesek szeritn az élet befejezése, mások szerint újjászületés egy új helyen, új formában. A halállal kapcsolatban részben kézzelfogható tapasztalataink, ismereteink, vannak, másrészt viszont rengeteg misztikum hordozója is, éppen ezért az életnek ez a területe az ember legtöbbet kutatott, legtitokzatosabb, és egyben legfélelmetesebb élet-élménye. Az utóbbi okok miatt lehetséges az, hogy a tudattalan rengeteget foglalkozik ennek az élménynek a feldogozásával. Az agy célja, hogy helyet teremtsen ennek a megfoghatatlan élménynek az egyéb jól ismert, közönséges, hétköznapi, misztikumot nem hordozó tapasztalataink között. Mivel a halál, pontosabban a halál utáni élet jelenlegi ismereteink szerint emberi ésszel soha nem válhat teljesen megfoghatóvá, marad a sok kérdés, amelyet minden ember, minden kultúra, vallás másképp válaszol meg. Az egyes halállal kapcsolatos álom-élmények sokszor teljesen érthetetlenek, a halált kísérő álom-képek is sokszor titokzatosak, megmagyarázhatatlanok. Személy szerint nem hinném, hogy jövőre nézve bármilyen jóslatba lehetne bocsátkozni az álombéli halál-képekkel kapcsolatban. Ha viszont valakinek túlságosan gyakran vannak halállal, illetve szeretteinek elvesztésével kapcsolatos álmai, érdemes tisztáznia, hogy a hétköznapokban milyen élmények okozhatják a éjszakai álom-képeket.

Saját halál megálmodása

Az emberek saját halálukat képtelenek megálmodni. Egészen pontosan, ha az álomban halálos fenyegetettség állapotába kerülnek - pl lezuhannak egy magas szikláról, egy ismeretlen támadja meg őket -, az eseménysor ez esetben sem végződik a halál átélésével, hiszen mire leérnénk a szakadék mélyére, ill a támadó halálos golyója célt ér, egyszerűen felébredünk, esetleg új, azelőzőtől független álomkép sorozat veszi kezdetét. Mindennek borzasztó egyszerű oka van, méghozzá az, hogy az agynak nincs konkrét emlékképe a saját halálunkról, tehát magáról a haldoklás pillanatáról, illetve az azt követő élményekről az agy egyszerűen nem rendelkezik eltárolt képekkel. Ezért van tehát, hogy az események jól ismert sorrendje egyszerűen nem halállal, hanem a felébredéssel végződik, esetleg az álomképet új álom-képek sorozata váltja fel.

Az anya halála az álomban

Az édesanyához/nevelőanyához fűződő kapcsolatunk életünk legmeghatározóbb élménye. Éppen ezért nincs olyan ember, akinek álmaiban soha nem jelent meg az anya alakja. Ha Ha édesanyád/nevelőanyád meghal az álomban az legtöbb esetben a félelmeidet fejezi ki az elvesztésétől. Az is előfodulhat, hogy valamilyen betegségben szenved, amiről te is tudsz. Ez okozza a félelmet, ami éjszaka folyamán is elkísér. Ebben az esetben tégy meg mindent, amivel segítheted egészsége megőrzésében. Tölts vele annyi időt, amennyit tudsz, főzz neki egészséges ételeket!

Az apa halála az álomban

Az apa az anya mellett a legfontosabb érzelmi kapocs az ember életében. Sok esetben a szeretet kapcsolat racionális oldalának megtestesítője, de nem minden esetben. Az apa halála az álomban ugyanazt fejezi ki, mint az édesanya esetében: félelem az elveszésétől. Előfodulhat az is, hogy valamilyen betegségben szenved, amiről te is tudsz. Ebben az esetben tégy meg mindent, amivel segítheted egészsége megőrzésében. Tölts vele annyi időt, amennyit tudsz, főzz neki egészséges ételeket!

A hozzátartozóink haláláról álmodni:

Mint a fenti esetekben itt is előfordulhat, hogy félsz szeretteid elvesztésétől. Talán korábban már elvesztettél valakit, aki nagyon közel állt hozzád, ezért egy újabb hozzátartózó elvesztését már nem bírnád elviselni. Ez a rettegés fejeződik ki álomképeidben. Előfordulhat az is, hogy hozzátartozódat valamilyen betegségben szenved, amiről te is tudsz. Ez is okot adhat hasonló rémálmokra. Próbáld tehát megfogalmazni miért ez a félelem és ha valós alapja van, akkor segítsd szerettedet egészsége megőrzésében. Ha nincs valós alapja, akkor mélyebb gyökerei vannak félelmednek, ekkor kérd pszichológus véleményét.

Ismeretlen ember halála az álomban:

Ha ismeretlen személy halálát álmodtad meg: talán úgy érzed mások sorsába nem tudsz beavatkozni. A halállal szembeni tehetetlenségünk ilyen formában is kifejeződhet, visszaköszönve álomképeinkben. Jelentheti azt is, hogy fel kell dolgoznod egy olyan élményt, amivel racionális úton nem könnyű mit kezdeni. Tisztázd tehát milyen élményeken mentél keresztül az utóbbi időkben, hogy közelebb kerülj álmod megfejtéséhez.

Ha olyan emberrel álmodsz, aki már elhagyta a földi létet

Ha ismerősöd, hozzátartozód jelenik meg álmodban, aki már elhunyt, de álmodban örömmel találkozol vele jelentheti azt, hogy az illető hiányzik neked, és úgy érzed még mindig melletted van, segít neked, ellát bölcs tanácsaival. Ha viszont félsz tőle és nem szívesen látod álmaidban, akkor talán lelkiismeretfurdalásod van egy ellene elkövetett tetted miatt.

Összegzésként

Ha a halál jelenik meg az álmodban, bármilyen formában is, mindig tudd, hogy az álom csupán egy jelzés, ha úgy tetszik egy ötletforrás arra vonatkozóan, hogy miként is kellene egy az éber állapotodban gyakran felmerülő élményt feldolgoznod. Jövőre nézve nem feltétlenül jóserejű. Sorsodnak alakítója pusztán te lehetsz, hiszen az álom csak szembesít az igazsággal, az élményekkel, amelyek napközben tudatosan vagy tudattalan, de mélyen foglalkoztatnak.

Üldözés az álomban

Álomfejtő fórumainkon a legtöbbet kutattott álomképként jelenik meg, szinte nem létezik olyan ember, aki ne tudna beszámolni legalább egy-két üldözéses álomról.

Erotikus álmok, amelyek rémülettel töltenek el

Erotikus álmaink a többi álomhoz hasonlóan vágyaink kivetülését jelentik. Sokan ismerik és a legnagyobb természetességgel kezelik a jelenséget mindaddig amíg álmukban a másik nemnek...

Visszatérő álmok

Egy olvasó írta: "Az egyetlen dolog, ami eszembe jutott, az a visszatéro álom volt. Nekem is volt néhány ilyenem az életem során, például hogy az iskolában vagyok és nem készültem föl a közelgő vizsgámra.