Alvással a kreativitás szolgálatában!

Amikor a diákoknak nehézségei támadnak a rengeteg új információ befogadásával, gyakran hallják a jóindulatú tanácsot: "aludj rá egyet". Az újabb tanulmányok szerint a kipihent ember könnyebben jegyzi meg, és jobban képes visszaadni a tanultakat egy pihentető alvás után, mint kialvatlanul.

Tanulj és aludj rá egyet!

A kísérlet résztvevőinek legalább 6 órát kellett aludniuk, hogy tapasztalható legyen a fejlődés a tanulásban, ami egyenes arányban állt az alvás idejével. Ez pontosabban azt jelentette, hogy a 8 órát alvó alanyok sokkal jobban teljesítettek, mint azok, akik 6 vagy 7 órát aludhattak. Más tanulmányok azt is kimutatták, hogy a frissen elsajátított dolgok sokkal eredményesebben visszaadhatók egy pihentető éjszaka után, mint 1-2 órával a tanulást követően, vagy egy rövid szunyókálás után.

Tudósok, művészek forradalmi ötletekkel

Számos ismert művész és tudós ismerte el, hogy alvás közben támadtak legkreatívabb gondolataik. Ilyen volt például Mary Shelley, a Frankenstein írónője is, akinél a regény ötlete álmában fogant meg. Habár nem bizonyított, hogy az álmok felelősek az innovatív és kreatív ötletekért, az egyik kísérlet az sugallja, hogy az alvás szükséges feltétele a kreatív problémamegoldásnak.

Kísérletek is bizonyítják

A kísérlet során az önkénteseknek egy memória-feladatot kellett megoldaniuk, amit 8 órával később kérdeztek vissza. A résztvevők egyik része a feladat után rögtön nyugovóra térhetett, a többieknek ébren kellett tölteniük a hátralévő 8 órát. Az előbbi csoport tagjai jóval könnyebben oldották meg ezután a feladatot, mert nagyobb valószínűséggel találták meg a módját a feladat leegyszerűsítésének.

Vajon mi történik az éj leple alatt?

Pontosan nem ismert, hogy mi is történik alvás közben, ami javítja a tanulási- és emlékezési képességeinket, de a szakértők azt feltételezik, hogy ilyenkor az agy egyes pontjai között kialakult idegpályák javítása, karbantartása zajlik. Ez jelentheti azt is, hogy gyermekkorban az agy megfelelő fejlődéséhez rendkívül fontos az elegendő mennyiségű alvás. S bár az alváson kívül természetesen még jó néhány más dolog szükséges az idegpályák karbantartásához, ez előbbi mindenképpen elengedhetetlen.

Hogy ne hozzunk hibás döntéseket!

Számos tanulmány szól arról, hogy a kevés alvás nehezíti a koncentrálást, ekkor nagyobb valószínűséggel hozunk hibás döntéseket, és több kockázatot vállalunk. Nem mellékes kérdés a reakcióidő lelassulása, ami különösen fontos tényező vezetés közben. Az autó-szimulátoron végzett teszteknél a fáradt emberek épp olyan rossz eredményt értek el, mint az ittas vezetők. Az egészséges éjszakai alvás hiánya tehát veszélyes lehet.

Üldözés az álomban

Álomfejtő fórumainkon a legtöbbet kutattott álomképként jelenik meg, szinte nem létezik olyan ember, aki ne tudna beszámolni legalább egy-két üldözéses álomról.

Erotikus álmok, amelyek rémülettel töltenek el

Erotikus álmaink a többi álomhoz hasonlóan vágyaink kivetülését jelentik. Sokan ismerik és a legnagyobb természetességgel kezelik a jelenséget mindaddig amíg álmukban a másik nemnek...

Visszatérő álmok

Egy olvasó írta: "Az egyetlen dolog, ami eszembe jutott, az a visszatéro álom volt. Nekem is volt néhány ilyenem az életem során, például hogy az iskolában vagyok és nem készültem föl a közelgő vizsgámra.