Rémálmok. Kell -e félnünk tőlük?

Leggyakrabban a gyerekeket gyötrik...

Leggyakrabban gyerekeket szenvednek szörnyű éjszakai rémektől. A felnőttek körülbelül fele ismeri a rémálom fogalmát, de csupán 1%-uk szenved heti rendszerességgel a gyötrő éjszakai képektől. A rémálmok, "hétköznapi" társaikhoz hasonlóan az alvás R.E.M., azaz a gyors szemmozgással kísért szakaszban figyelhetők meg. Ebben a szakaszban testünk mozgatóizmai nem működnek. Felriadáskor pedig az ember gyakran teljes részletességgel emlékszik az álomra.

"Night terror", azaz "éjszakai rémület"

Van egy másik típusú álom azonban, ami nem összetévesztendő a rémálmokkal. Úgy hívják "éjszakai rémület", angol nevén "night terror". Ez a probléma szintén a gyerekeket gyötri a legsűrűbben, hiszen míg 100 csöppségből legalább négyet érint ez a probléma (főleg 2 és 6 éves kor között), addig a felnőttek csupán 1%-a riad fel éjszakánként félelemtől fuldokolva. Az alvás mely szakaszában lep meg bennünket a leggyakrabban az "éjszakai rémület"? A probléma általában az alvás első két órájában jelentkezik. A tünetei sokaknak ismerősek: az ember sikít álmában és halálra rémülve ugrik ki ágyából. Egyesek vergődnek, dobálják magukat, alkalmanként felülnek, de nem reagálnak semmilyen beszédre vagy érintésre. A "roham" után pedig általában alig emlékeznek a történtekre, csak egy zuhanás vagy esetleg fuldoklás emlékét felidéző érzésre. A szülők aggodalma a gyerekek "rohamaitól" azonban több streszt okozhat a gyereknek, mint maga a rémálom. Az orvosok szerint akkor érdemes az ilyen esetekben kezelést kezdeni, ha a "rohamok" gyakran jelentkeznek, és hosszú időn - legalább 3 hónapon - keresztül.

Az alvajárás és a rémálom

Az alvajárás abban a tekintetben hasonlít az "éjszakai rémület"-nek nevezett tünetekhez, hogy a legmélyebb, gyors szemmozgással nem járó (non-R.E.M.) szakaszban jelentkezik, amikor az izmok képesek dolgozni. Az alvajáró felkel, nyitva van a szeme és értelmetlen zagyvaságokat beszél. Ilyenkor nehéz őt befolyásolni, meg kell próbálni finoman visszavezetni az ágyhoz, majd felébreszteni. A jelenség leginkább azokra az emberekre jellemző, akik az alvás negyedik fázisából azonnal felébrednek. Nem szabad könnyelműen elmenni az eset mellett, mert az alvajárók akaratlanul is megsérülhetnek. Akár felnőttnél, akár gyereknél jelentkezik a tünet, a környezetében élők oda kell, hogy figyeljenek a balesetek elkerülése érdekében. Érdemes valamiféle akadályt tenni az emeleti ablakok -, a lépcsőkre nyíló ajtók -, vagy akár a bejárati ajtó elé.

Bűncselekmények "éjszakai rémület" közben?

Sokszor hihetetlenül hangzik, de igen komoly bűncselekmények is történtek már alvajárás és "éjszakai rémület" közben. Egyik leghíresebb eset 1985-ben történt, amikor egy 33 éves eladót vádoltak, majd mentettek fel a felesége meggyilkolása miatt, mert bevallotta, hogy alvás közben megfojtotta az asszonyt. Állítása szerint azt álmodta, hogy két japán katona támadta meg. A bíróság hitt a férfi védelmét a pszichiáterek segítségével eléjük tárt bizonyítékoknak, amik arról szóltak, hogy a vádlottnak abban az időben gyakori és nagyon valóságosnak tűnő éjszakai rémülettel járó rohamai voltak.

Visszatérve a kérdésre: kell-e félnünk hát rémálmainktól?

A rémálmok csupán rossz álmok. Mivel nem azonos sem az "éjszakai rémület", sem az alvajárás nevű rendellenességekkel - melyek esetében viszont feltétlenül szükséges orvosi segítséget igénybe venni - , így különösebben félnünk sem kell tőlük. Ha rémálmaink vannak, akkor valószínűleg túl sokat, vagy valami "nehezet" vacsoráztunk, esetleg az előző napok stresszesebbek voltak a megszokottnál, vagy épp egy horrorfilmen "rémüldöztünk" közvetlenül elalvás előtt.

Íme néhány tipp arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet megbirkózni ezzel a helyzettel:

  • Csökkentsük a stresszt az életünkben!
  • Kérdezzük meg háziorvosunkat, vajon valamelyik gyógyszerünk okozhat-e rossz álmokat!
  • Ha szükséges, vessük alá magunkat orvosi vizsgálatoknak, hogy kiderüljenek a rossz álmok rejtett okai, az esetleges betegségek. - Kerüljük az érzelmileg felkavaró tevékenységeket alvás elott, például az eroszakos filmeket, játékokat!
  • Ne fogyasszunk alkoholt elalvás elott!
  • Ha este megkívánunk valami ennivalót, akkor ügyeljünk rá, hogy csak valami könnyen emésztheto legyen, például tej, vagy valami ropogtatni való, ne pedig valami olajos vagy nagyon édes élelmiszer, mint amilyen a chips, vagy a fánk.
  • Szokjunk rá arra, hogy minden este ugyanakkor fekszünk le aludni!
  • Gondoskodjunk róla, hogy a hálószobánk kényelmes legyen - se túl meleg, se túl hideg.
  • Zárjuk ki a fényeket és zajokat a szobából!
  • Esetleg próbáljunk meg lágy, békés, halk zenére elaludni!
  • Most pedig jó éjszakát, és szép álmokat!

Üldözés az álomban

Álomfejtő fórumainkon a legtöbbet kutattott álomképként jelenik meg, szinte nem létezik olyan ember, aki ne tudna beszámolni legalább egy-két üldözéses álomról.

Erotikus álmok, amelyek rémülettel töltenek el

Erotikus álmaink a többi álomhoz hasonlóan vágyaink kivetülését jelentik. Sokan ismerik és a legnagyobb természetességgel kezelik a jelenséget mindaddig amíg álmukban a másik nemnek...

Visszatérő álmok

Egy olvasó írta: "Az egyetlen dolog, ami eszembe jutott, az a visszatéro álom volt. Nekem is volt néhány ilyenem az életem során, például hogy az iskolában vagyok és nem készültem föl a közelgő vizsgámra.