Üldözés az álomban

Álomfejtő fórumainkon a legtöbbet kutattott álomképként jelenik meg, szinte nem létezik olyan ember, aki ne tudna beszámolni legalább egy-két üldözéses álomról. Az üldözéses álom az egyik leggyakrabban megjelenő álomkép, nem csak ismert mindenki által, hanem egyeseknél kifejezetten szinte naponta visszatérő álomként jelenik meg. Éppen ezért érdemes egy kicsit bővebben is szólni róla.

Az álom lelkiállapotodat tükrözi vissza, nem jövődet jósolja meg

Oldalunk mottójához híven itt is elmondhatjuk, hogy ez az álom, csakúgy mint a többi, nem alkalmas jövőbeli események megjósolására, sokkal inkább tükrözi az érintett jelenlegi lelkiállapotát, félelmeit, más személyekhez kapcsolható negativ tapasztalatait.

Idegen alak, homályos, elhagyatott utca

Az üldözéses álmokban igen gyakran egy vadidegen, sokszor arctalan, felismerhetetlen személy az üldöző. Mégcsak nem is hasonlít senkire, épp csak a megszokott másodkategóriás filmek hátborzongató negativ figuráját idézi. Éppen ezért valószínűsíthető, hogy az álombéli alak nem jelent konkrét, megnevezhető személytől való félelmet. Könnyen lehet ilyen álmod egy krimi, ill. horrorfilm megtekintése után. Ha ilyen filmeket nem nézel, álmodban mégis rendszeresen jelenik meg az üldözés, könnyen előfordulhat, hogy természetes védekező ösztönöd lépett működésbe az éjszaka folyamán. Az ember életében ugyanis valamilyen mértékig valóban természetes a fenyegetettség érzése, hiszen nap mint nap történnek bűnesetek, akár tágabb környezetünkben is hallhattunk kisebb-nagyobb félelmet keltő esetekről. A napi sajtó, TV, rádió naponta közvetít olyan eseményeket, bűncselekményeket, amelyekben emberek sérülnek, esetleg életüket veszik. Ugyanez vonatkozhat - a napi hírekkel közvetlenül még nem ismerkedő - kisebb gyermekekre, hiszen számukra sokszor maguk a mesék kínálják a félelmet keltő eseményeket. Mélyebben foglalkozni a kérdéssel akkor érdemes, ha az üldözéses szituáció valakinek szinte naponta visszatérő álomkép. Ebben az esetben valóban jelenthet olyan problémát, amivel érdemes szakemberhez, konkrétan pszichológushoz fordulni. Jelenthet az átlagosnál nagyobb szorongást, esetleg egy korábbi, valóságban megtörtént üldözés, követés feldolgozására való képtelenséget.

De mi van, ha felismertük üldözőnket?

Ha az üldöző ismert személy, ami ezen típusú álmoknál jóval ritkábban jelenik meg álomképeinkben, mint a fenti eset, akkor érdemes az üldöző személyéhez való viszonyunkon elgondolkodni. Ha a valóságban is fenyegetve érezzük magunkat az illetőtől, akkor tiszta a kép: az alvás folyamán agyunk ezt a félelmet tükrözi vissza. Ilyenkor a megoldás nem lehet más, mint távolságot tartani a félelmet keltő személytől.

Előfordulhat az is, hogy az álombéli üldöző általunk ismert személy ugyan, ébrenléti állapotban viszont soha nem éreztük magunkat fenyegetve az illetőtől. Ekkor sem szabad semmilyen negativ jóslatba bocsátkoznunk a jövőre nézve. Elképzelhető ugyanis, hogy álomképeinkben pusztán fantáziánk játszik velünk, félelmek, események és személyek keverednek egymással, furcsa összevisszaságban, semmilyen mélyebb értelmet nem hordozva.

Tanácsunk tehát: ha álmodban üldöznek, ne rettenj meg, nem valószínű, hogy az ébrenléti állapotban is valaki üldözni fog. Ha viszont az üldözés nagyon gyakran visszatérő áomként jelenik meg az éjszaka folyamán, gondolkodj el mélyebben, mitől félsz, mi az, ami szorongást okoz

Íme néhány tipp arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet megbirkózni gyanúsan gyakran visszarő álmaiddal:

  • Csökkentsük a stresszt az életünkben!
  • Kérdezzük meg háziorvosunkat, vajon valamelyik gyógyszerünk okozhat-e rossz álmokat!
  • Ha szükséges, vessük alá magunkat orvosi vizsgálatoknak, hogy kiderüljenek a rossz álmok rejtett okai, az esetleges betegségek. - Kerüljük az érzelmileg felkavaró tevékenységeket alvás elott, például az eroszakos filmeket, játékokat!
  • Ne fogyasszunk alkoholt elalvás elott!
  • Ha este megkívánunk valami ennivalót, akkor ügyeljünk rá, hogy csak valami könnyen emésztheto legyen, például tej, vagy valami ropogtatni való, ne pedig valami olajos vagy nagyon édes élelmiszer, mint amilyen a chips, vagy a fánk.
  • Szokjunk rá arra, hogy minden este ugyanakkor fekszünk le aludni!
  • Gondoskodjunk róla, hogy a hálószobánk kényelmes legyen - se túl meleg, se túl hideg.
  • Zárjuk ki a fényeket és zajokat a szobából!
  • Esetleg próbáljunk meg lágy, békés, halk zenére elaludni!
  • Most pedig jó éjszakát, és szép álmokat!

Üldözés az álomban

Álomfejtő fórumainkon a legtöbbet kutattott álomképként jelenik meg, szinte nem létezik olyan ember, aki ne tudna beszámolni legalább egy-két üldözéses álomról.

Erotikus álmok, amelyek rémülettel töltenek el

Erotikus álmaink a többi álomhoz hasonlóan vágyaink kivetülését jelentik. Sokan ismerik és a legnagyobb természetességgel kezelik a jelenséget mindaddig amíg álmukban a másik nemnek...

Visszatérő álmok

Egy olvasó írta: "Az egyetlen dolog, ami eszembe jutott, az a visszatéro álom volt. Nekem is volt néhány ilyenem az életem során, például hogy az iskolában vagyok és nem készültem föl a közelgő vizsgámra.