Zuhanás az álomban

A leggyakrabban megjelenő álmok egyike. Szinte nincs olyan ember, akinek az álomképeiben még soha nem jelent meg zuhanással kapcsolatos kép. Az érintett rendszerint valamilyen magas hegyről, szikláról, háztetőről zuhan a mélybe, érdekes módon viszont a földet érés előtti utolsó pillanatban felébred vagy egyszerűen szertefoszlik az álomkép. Az álom jelentése a minden emberben teljesen természetes módon jelenlévő félelem a veszélyes helyzetektől, amit az agy az éjszaka folyamán dolgoz fel. A zuhanás azért nem végződik földet éréssel, mert az emberek 90%-ának ilyen eseményekről nincs valós, személyes élményük, így az agy nem rendelkezik az élményről elraktározott emlékképekkel. Éppen ezért az éjszaka folyamán sem képes földet érés, illetve annak következményeit képekben felidézni.


A zuhanás az álomban szimbolikus viszatükröződése azoknak a napközben történt eseményeknek, illetve élethelyzeteknek, amelyek félelmet váltanak ki belőlünk. Ilyen élethelyzet lehet pl a munka elvesztésétől való félelem, betegségtől való félelem, szeretteink elvesztésétől való félelem. Jelentheti az önbizalom hiányát, vagy akár az iskolai eredmények is befolyásolhatják hasonló képek megjelenését az álmainkban. Mindenki a saját élethelyzete életeseményei alapján kell hogy az zuhanás álombéli élményét elemezze.


Az egyes élethelyzetek vagy események mellett hasonló álmokat okozhat az egészséges félelem is a magasságtól, zuhanástól, pl ha egy veszélyes helyen járunk, kirándulunk. Előfordulhat az is, hogy állatoktól való indokolt, vagy indokolatlan félelem szimbolizálódik a zuhanás képében.


A zuhanás élménye érdekes módon az álmodót magát érinti csak, sokkal ritkábban fordul elő, hogy az álomképben nem mi magunk, hanem szeretteink egyike, barátaink, esetleg távolabbi ismerőseink zuhannak. Éppen ezzel magyarázható, hogy a zuhanás élménye egy bennünk zajló, még feldolgozatlan, megoldásra váró probléma szimbolikus megjelenése.


Ha a zuhanás képe minden éjjelünk kísérőjelensége, valamint nappal gyakran érzünk szorongást, esetleg halálfélelmet, érdemes felkeresni egy pszichológus szakembert.

Üldözés az álomban

Álomfejtő fórumainkon a legtöbbet kutattott álomképként jelenik meg, szinte nem létezik olyan ember, aki ne tudna beszámolni legalább egy-két üldözéses álomról.

Erotikus álmok, amelyek rémülettel töltenek el

Erotikus álmaink a többi álomhoz hasonlóan vágyaink kivetülését jelentik. Sokan ismerik és a legnagyobb természetességgel kezelik a jelenséget mindaddig amíg álmukban a másik nemnek...

Visszatérő álmok

Egy olvasó írta: "Az egyetlen dolog, ami eszembe jutott, az a visszatéro álom volt. Nekem is volt néhány ilyenem az életem során, például hogy az iskolában vagyok és nem készültem föl a közelgő vizsgámra.